«Як ми говоримо» Антоненка-Давидовича
ЖАРТ , НЕ НА ЖАРТ , НЕАБИЯК , НЕ НА ШУТКУ , НЕ В ЖАРТ
Жарт, не на жарт, неабияк
       Іменник жарт — дуже поширений в українській мові, мабуть, через веселу вдачу нашого народу. Це слово часто виступає в народних прислів’ях і приказках, а також у художній літературі: «З жарту й біда часом буває» (М. Номис); «Смішками та жартами одмовилась, а правди не сказала» (Марко Вовчок). Бачимо це слово й у таких висловах, як: «Жарт жартом, а це вже не жарт, як мене за печінки бере, ноги трусяться» (Ганна Барвінок); «Миколі було не до сміху, не до жартів» (І. Нечуй-Левицький); «Андрій намагався обернути все в жарт» (М. Коцюбинський); «Я тебе питаю без жартів, — сказав Роман» (І. Нечуй-Левицький).
       Проте на сторінках сучасної української літератури це слово бачимо часом навіть там, де треба інших, що більше відповідають російському вислову не на шутку: «Він не на жарт здрейфив»; «Йосип не на жарт розсердився».
       Наша класична література знала вислів не в жарт («Деякі тужать не в жарт». — Ганна Барвінок), а Російсько-український словник наводить прислівникову форму неабияк, що цілком відповідає російському не на шутку. Виходячи з цього, в наведених вище фразах треба було написати: «Він неабияк злякався (сплохував)»; «Йосип неабияк розсердився».
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ЖАРТ , НЕ НА ЖАРТ , НЕАБИЯК , НЕ НА ШУТКУ , НЕ В ЖАРТ


матиме такий вигляд: Що таке ЖАРТ , НЕ НА ЖАРТ , НЕАБИЯК , НЕ НА ШУТКУ , НЕ В ЖАРТ