«Як ми говоримо» Антоненка-Давидовича
ДОСВІД , ДОСЛІД , ОПЫТ , ДОСВІДЧИТИ , ДОСВІДЧАТИ
Досвід і дослід
       Чи не через звукову близькість, а також через те, що іменники досвід і дослід часом мають у російській мові один відповідник — опыт, часто трапляються помилки в уживанні цих двох слів, наприклад: «Наші колгоспники набули великого досліду у вирощенні кукурудзи»; «Його цікавили всі досвіди ґрунтів, що проводилися в нашій лабораторії».
       Досвід — це сума відомостей, навиків, набута протягом певного часу, дослід — це спроба, експеримент, який роблять, щоб пізнати істину або перевірити набуті відомості. Тим-то й у перших фразах треба було написати: «Наші колгоспники набули великого досвіду в вирощенні кукурудзи»; «Його цікавили всі досліди ґрунтів, що їх провадили в нашій лабораторії».
       З іменником досвід мають зв’язок дієслова досвідчити, досвідчати, що означають «зазнати (зазнавати), дізнатися (дізнаватися) з власного досвіду», «потвердити (потверджувати) щось»: «(Шевченко) добре на самім собі досвідчив усього, що сердешний люд терпів під тим ярмом» (Словник Б. Грінченка). Не слід забувати в живій мові й цих слів.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ДОСВІД , ДОСЛІД , ОПЫТ , ДОСВІДЧИТИ , ДОСВІДЧАТИ


матиме такий вигляд: Що таке ДОСВІД , ДОСЛІД , ОПЫТ , ДОСВІДЧИТИ , ДОСВІДЧАТИ