Літературне слововживання
НІЗАЩО , НІ ЗА ЩО
        НІЗАЩО – НІ ЗА ЩО – НІ ЗА ЩО
        Нізащо, присл. Ні за яких обставин; без підстави, без причини. \[Оксана:\] Не піду, нізащо не піду!(М.Кропивницький); Додому вона цілий день нізащо не хотіла вертатись (Грицько Григоренко); \[Віра Михайлівна:\] Але одне для мене ясно до Дороша я не вернуся. Нізащо! (Я.Мамонтов); Робітники шептались по кутках, казали, що він грубий, різкий, підеш до нього, а він облає нізащо (А.Хижняк); Вони нізащо не хотіли пристати на ту умову (А.Кащенко).
        Ні за що, словосп. Немає за що: ні за що дякувати. Старий наш пан, покійник, недобрий був! Не тим би згадувати, да луччим ні за що (Марко Вовчок).
        Ні за що, словосп. 1. Даремно, марно. Пропаде він з нею ні за що (Б.Грінченко). 2. Ні за якусь рису, якість; ні за якусь річ тощо. За що не любила? – Якби за що, а то ні за що! (Марко Вовчок); Надвечір Настя перестала грати, ходила по хаті, по садку, ні за що не бралась, думала-гадала, ждала чогось (Леся Українка); Тітка бачила, що сама Тодозя не здатна ні за що думати, заходилась укладати Тодозину одежу в скриню та готувати харч на дорогу (І.Нечуй-Левицький); Либонь він з тієї команди, в якій працюють лише язиком і ні за що не відповідають (А.Гудима).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: НІЗАЩО , НІ ЗА ЩО


матиме такий вигляд: Що таке НІЗАЩО , НІ ЗА ЩО