Літературне слововживання
БУДІВЕЛЬНИЙ , БУДІВНИЙ , БУДІВНИЧИЙ , БУДІВЕЛЬНИК , БУДІВНИК
I
        БУДІВЕЛЬНИЙ – БУДІВНИЙ – БУДІВНИЧИЙ
        Будівельний. Який стосується спорудження будов, будівництва, який здійснює будівництво, призначений для будівництва. Вж. зі сл.: двір, майданчик, майдан, досвід, механіка, техніка, професія, робота, завод, загін, інститут, технікум, трест, індустрія, організація, бригада, кадри, камінь, конструкція, ліс, матеріал, цегла, вапно. Як прикладка: інженерно-будівельний.
        Будівний. Який стосується будування. Вж. зі сл.: ліс, матеріал, трест, робота, справа. У скл. сл.: автомобілебудівний, трансформаторобудівний.
        Будівничий. Який стосується будівників, будівництва, а також переносно. Вж. зі сл.: запал, розмах, енергія, праця, завдання, починання, творення, руки, турботи. Почалася справжня будівнича гарячка (І.Ле); Розміреним будівничим гуркотом зараз повниться та степова корабельня (О.Гончар); Він з радістю побачив картину справжнього будівничого розмаху (О.Гуреїв).
II
        БУДІВЕЛЬНИК – БУДІВНИК – БУДІВНИЧИЙ
        Будівельник, -а. Людина, яка має будівельний фах, працює на будівництві: колектив будівельників, штаб будівельників. У складних словах уживається як прикладка: інженер-будівельник, реставратор-будівельник.
        Будівник, -а. 1. Людина, яка бере участь у створенні якоїсь споруди: будівник – поняття ширше, загальніше, ніж будівельник. День за днем посуваються будівники магістрального \[каналу\] (О.Гончар). 2. (чого) перен. Той, хто створює щось; творець. Людино! Будівник, творець, дивися! Твоєї творчості блищить кришталь (П.Дорошко). У скл. сл.: верстатобудівник, метробудівник, мостобудівник.
        Будівничий, -ого. Те саме, що будівник, будівельник, а також архітектор. З губернії приїхав будівничий (Панас Мирний); Випробуй себе, зваж, розваж! Бо не сліпець ти, а будівничий! (Є.Плужник).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: БУДІВЕЛЬНИЙ , БУДІВНИЙ , БУДІВНИЧИЙ , БУДІВЕЛЬНИК , БУДІВНИК


матиме такий вигляд: Що таке БУДІВЕЛЬНИЙ , БУДІВНИЙ , БУДІВНИЧИЙ , БУДІВЕЛЬНИК , БУДІВНИК