Лексикон львівський
холера
холе́ра (куле́ра, холе́ра, хуле́ра) 1. мед. холера◊ холе́ра \<тебе́\> не візьме (во́зьме) вул. нічого \<тобі\> не станеться (ст): Роман розібрався і каже до мене: “Пішли під струю води!” Я кажу: “Не можу. Застуджуся, дістану катар”. Роман пішов під воду, вмився і знов каже: “Пішли! Не бійся, Богдане, холєра тебе не візьме. А як має щось статися, то й так станеться” (Чайківський)
2. погань, нікчема (ст): Дурням краще жити на світі. Вони мають успіх у дівчат, бо є безжурні й веселі. Вчені дістають за жінок самих холер, як наприклад, мій приятель Юсько-мовознавець, а дурні – самих янголів. Це робить природа для того, щоб розумні не дуже множилися і зло вчености не ширилося на світі (Селепко)
холє́ра (ср, ст): “Не підскакуй, фраєр! Я шпарґи не шукаю. Хочеш – вип'єм, тут маю пріма континґентівку. За холеру моцна. Всі п'ють?” – широким жестом звернувся в бік малої громади (Лисяк)||хороба
до холе́ри \<я́сної\> (лайка)
на холє́ру навіщо (лайка)
най холе́ра вас понапада́є (Франко) (лайка)
холе́ра би ті \<то\> взя́ла (лайка): Будай ті кулєра взєла з такіми панами, бис патика ду неї ни приступай (Рудницький)
холе́ра я́сна (лайка): А воно не йшло! Холєра ясна! Чого я не можу намалювати якусь срану мальву? Замість мальви в мене виходив якийсь розкрачений тюльпан. Листя чомусь будякувало на ньому в тонах якихось позасезонних квітів (Оробець)
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: холера


матиме такий вигляд: Що таке холера