Лексикон львівський
свічка
сві́чка 1. свічка◊ на га́шення свічок під кінець Служби Божої (ст): Невже то не можна вчасно зібратися до церкви. Знову прийдемо на гашення свічок (Авторка)
свічку трима́ти ірон. бути очевидцем пікантних подій (м, ср, ст): – Йой, пані, та шо пані з ним так собі просто розмовляють, та то цілий злодій! – А що пані над ним свічку тримали, як він крав? (Авторка)
аби́сь ска́пав \<ти\> як та сві́чка (проклін)||бодай би \<ти\> скапав як свічка
бода́й би \<ти\> ска́пав як сві́чка = аби́сь \<ти\> ска́пав як та сві́чка: Пам'ятаєте мури нашого Середмістя, коли на Сербську вулицю увігнався своїм зеленкуватим заболоченим тілищем большевицький танк, а брудні сірі “бойци”, замість робити свою пропаґанду, лакомо поглядали на одяги і взуття людей, що окружували сталевого велета. Пам'ятаю бійця, що вихилився з вежі танка і, перехилившись через борт, гукав до мене: “Ей, ти, слиш! Ґдє здесь получают такіє ботінкі?” – показуючи пальцем на мої черевики, які я вже давно вважав нерепрезентативними і тому якраз вибрався в них зустрічати “визволителів”. Мені все стало відразу ясне, а людям, що окружали танк, також. Вони почали помалу розходитися. Вони ловили все вмить, ці люди з середміських вуличок. Хтось голосно сплюнув: “Ботінкі!” А бодай ви скапали як свічка, “визволителі” (Лисяк)
2. футб. політ м'яча високо вгору (ср, ст)
сві́чки да́ти футб. вдарити м'ячем так, щоб полетів високо вгору (ст)
спали́ти свічку футб. притримати ногою м'яч перед тим, як він упаде на землю (ст)
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: свічка


матиме такий вигляд: Що таке свічка