Лексикон львівський
перекуска
пере́куска 1. холодна закуска (ср, ст): Перекускою називаємо також страву, що її подаємо перед юшкою, по юшці, а часом і між одним м'ясивом і другим. Останній випадок дуже нам догідний, коли мусимо змінити тарелі по першім м'ясі, а других не маємо. Тоді подаємо якусь перекуску (добре є подати ярину, щоб зрівноважити м'ясиво) і десерові тарілочки. В той спосіб позбудемось зденервовання з приводу зміни тарілок, як рівно ж служба матиме спокійну роботу, бо в поспіху не тяжко, щоб що-небудь стовклося (Нова хата 1939)2. другий сніданок (ср, ст): Перекускою називаємо скромні другі снідання; приміром, подаємо канапки, чай, щось солодкого або овочі (Нова хата 1939); Десь о чверть на дванадцяту зробимо перекуску, дамо щось таке легеньке, трохи пляцків, бо потім прецінь буде обід (Авторка); Переходячи попри ресторан, пригадує собі, що вона, властиво, ще нічого сьогодні не їла. Вагається хвилину: могла би вступити на перекуску (Вільде)
3. легка їжа нашвидкуруч (ср, ст)||перекусня
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: перекуска


матиме такий вигляд: Що таке перекуска