Лексикон львівський
пасія
па́сія 1. об'єкт симпатії, пристрасті; кохана людина (ср, ст): – А то хто з Іванком? – Його нова пасія (Авторка)2. хобі, захоплення (ст): Пан Безушко мав дивну пасію. Читав постійно телефонну книгу і вивчав напам'ять числа всіх паперових маґазинів, друкарень і ґалянтерійних крамниць – і завжди помилявся (Тарнавський З.)
доводити до ше́вської па́сії доводити до шалу, люті (ст): Перший раз бачив пальму. Наші хлопці казали, що пальм не зносять, вони їх доводять до шевської пасії (Селепко)||допроваджувати до шевської пасії
допрова́джувати до ше́вської па́сії = доводити до ше́вської па́сії: Був такий звичай, що дехто зараз на другий день по матурі появлявся в часі перерви в науці на коридорі гімназії, цілком природно, зі сакраментальною палицею. Звичайно, такий гість приступав до котрогось учня зі сьомої кляси і згорда питався його: “А що у вас у семій клясі беруть з латинської лектури?” Таке питання допроваджувало запитаного до так званої “шевської пасії”. Він звичайно відповідав якоюсь грубістю, але абітурієнт “мав фрайду”, що “загнув” штубака (Шухевич)
ше́вска (ше́вська) па́сія азарт, одержимість (ст): Вже давно не працював з такою шевською пасією, з таким завзяттям! (Керницький)
ше́вска (ше́вська) па́сія бере́ охоплює, оволодіває лють (ст)||шевска пасія огортає
ше́вска (ше́вська) па́сія огорта́є = ше́вска па́сія бере́
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: пасія


матиме такий вигляд: Що таке пасія