Лексикон львівський
кіт
кіт I.кіт||кацараба (кацераба), котярва, коцінаби́ти як кота́ за смета́ну та ще й пла́кати не дава́ти ображати й не давати змоги поскаржитися (ст): Прошу пана професора, тепер я вже знаю, чому наші сусідоньки б'ють нас як кота за сметану та ще й плакати не дають. Бо наш козаченько, замість бити ворогів, куди попаде, є вічно зажурений, заплаканий, а в найкращому випадку грає на кобзі й бандурі (Домбровський)
де́ртися як коти марцьо́ві"дертися"
коти де́рти сваритися, звинувачуючи один одного (Франко) (ср, ст): До редактора “Вісника” Дмитра Донцова приніс якийсь провінційний ґрафоман цілий кошик поем, щоб їх видрукувати... “Знаєте що, пане, – подумавши, відізвався Донцов. – Я на таких великих поемах не розуміюся. Ви підіть з цим на Ринок, 10, там на третьому поверсі в редакції “Діла” сидить мудріший від мене, д-р Михайло Рудницький. Перекажіть йому, що я вас післав, бо вважаю, що він на тому ліпше розуміється”. Відомо було, що Донцов постійно “дер коти” з Рудницьким і цим разом хотів собі з Рудницького покпити... (Лис Микита 1960 3: ЕКО)|| = авантуруватися
люби́тися як кіт з псом"любитися"
як кіт марцо́вий про закоханого чоловіка (ср)
проси́ти в кота́ са́ла просити в людини того, чого вона не має (Франко)
кіт II.замазка (ср, ст): Кіт до підлоги: 2 л води, 0, 50 кґ столярського клею поломити, заварити, додати мілкого трачиння так, щоб повстала маса відповідної густоти. Заліплювати цією масою всі щілини. Найкраще робити це ввечорі, щоб через ніч підсохло (Нова хата 1938)
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: кіт


матиме такий вигляд: Що таке кіт