Великий тлумачний словник (ВТС) сучасної української мови
чи
I спол. 1》 розділ. , перев. повторюваний. Уживається при поєднанні однорідних членів речення і частин складнопідрядного речення для позначення того, що з ряду перелічуваних предметів, явищ і т. ін. можливий тільки один.
|| Уживається для вираження припущення.
|| Уживається у знач. єднального спол. "і".
Чи ... чи — сполучник повторюваний, що вживається при кожному однорідному члені речення або при кожній складовій частині речення, посилюючи роздільність у чергуванні перелічуваних предметів, явищ, дій тощо або їх взаємовиключення, несумісність.
Чи то ... чи [то] — сполучник повторюваний: а) уживається для вираження непевності, сумніву, припущення; б) уживається на початку підрядних речень, а також поєднує однорідні члени речення і частини речення, вказуючи на те, що з безлічі випадків, ситуацій, предметів, понять і т. ін. щось одне можливе, проявилося і т. ін.
2》 поясн. Уживається у знач. : тобто, іншими словами.
3》 пит. Уживається на початку з'ясувального підрядного речення.
4》 допустовий. Уживається у складнопідрядних реченнях з логічною невідповідністю між змістом складових частин.
Чи сяк, чи так — хай там що, хоч там як.
II част.
1》 пит. Уживається для підсилення питального характеру речення.
|| Уживається в риторичних запитаннях у знач. хіба.
Чи не — а) уживається в знач. може, виражаючи можливість, бажання чого-небудь; б) уживається в знач. мабуть, виражаючи припущення, ймовірний здогад; в) уживається у знач. майже, визначаючи заокруглену цифру, максимальну кількість чого-небудь, до повноти чого не вистачає дуже мало.
2》 З деякими словами (прислівниками, частками і т. ін.) утворює сполучення із знач. припущення, сумніву, непевності і т. ін.
3》 підсил. Посилює окличну інтонацію речення.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: чи


матиме такий вигляд: Що таке чи