Архітектура і монументальне мистецтво
СЦЕНА
(лат. < грец. — шатро)
Спеціальний майданчик для показу видовищ, театрального представлення. У середньовічній Європі поділявся на три яруси, які символізували відповідно небо, землю і підземне пекло. Внаслідок еволюції театрального мистецтва, драматургії, рівня технічного обладнання, принципами оформлення після найдавніших, античних часів і Середньовіччя сцени у європейській архітектурі з XVI ст. набула іншу структуру і вигляд. Вона примикає до залу глядачів як замкнена коробка, з'єднуючись з ним портальним отвором — дзеркалом, висота якого в 2,5 рази нижче, а ширина в 3 рази менше. По вертикалі сцена ділиться на колосники, гральний простір і трюм. Гральна частина складається з грального майданчика, авансцени, ар'єрсцени і бічних закулісних просторів. Вздовж бокових стін мається кілька ярусів галерей, зв'язаних між собою перехідними містками, де встановлені світлотехнічна апаратура і сценічні механізми. На підлозі влаштовані люки-провали і поворотні круги та інші прилади. Поряд з тим прийнято відрізняти:
~ бокова — майданчик для гри акторів, розташований під прямим або іншим кутом до глядацького залу.
~ глибинна — майданчик для видовищ, значно розвинений в глибину.
~ дисперсно-симультанна — розташовані навколо театрона кілька розрізнених гральних майданчиків, де передбачалися місця дії, що відбувалися одночасно, а актори могли демонструвати належні видовища.
сцена-коробка італійська — замкнений простір грального майданчика, що відкривається у зал для глядачів порталом.
~ кільцева — ігровий простір для акторів, розташований навколо театрона.
~ колосникова — майданчик для акторів, котрий обладнаний колосниками, завдяки яким підіймаються декорації, завіс, софітне освітлення.
~ панорамна — майданчик для постановки видовищ, який з трьох боків оточує зал для глядачів.
~ портальна — гральний майданчик, який з боку зала урочисто оформлений у вигляді порталу.
~ трибічна — майданчик, що з трьох боків оточується ярусами міст для глядачів. Його історичним прототипом була сцена за часів В. Шекспіра.
~ центральна — те саме, що і ринг2.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: СЦЕНА


матиме такий вигляд: Що таке СЦЕНА