Архітектура і монументальне мистецтво
ПАМ'ЯТКА ХУДОЖНЬОЇ КУЛЬТУРИ
Створений в минулі історичні епохи матеріальний об'єкт, який має значну історичну та художню цінність. Пам'ятка художньої культури прийнято поділяти на рухомі, що зберігаються в музеях, архівах, бібліотеках і приватних колекціях, та нерухомі, розташовані просто неба. Останні поділяються на наступні види:
пам'ятка архітектури — високохудожній архітектурний твір, збудований у минулі історичні періоди. Хронологічна дистанція має складати понад 40–50 років від сучасного моменту, споруда повинна оцінюватися передовсім з точки зору співвідношення просторів і мас, мистецького вирішення екстер'єру та інтер'єру.
пам'ятка містобудування — високохудожній містобудівний твір, виконаний у минулі історичні періоди (теж 40–50 років тому). Містобудівне утворення це — середовище просто неба, яке організовано спорудами, зеленими насадженнями тощо, тому оцінювати треба планшет, загорожу у вигляді споруд, зелені, напівпрозорих колонад, ґрат, а також заповнення простору.
пам'ятка монументального мистецтва — високохудожні твори скульптури, живопису та декоративного мистецтва, які можуть бути пов'язаними з архітектурними спорудами, так і самостійними, що характеризують світогляд, естетичні погляди і рівень розвитку культури певної історичної епохи. У низці праць окремими видами пропонується вважати пам'ятки ландшафтної архітектури і пам'ятки садово-паркового мистецтва. В дійсності їх можна і слід розглядати як певні підтипи, що входять до пам'яток містобудування. Окремим видом є пам'ятки історії. Пам'ятки археології, хоч і офіційно прийнято вважати окремим видом, але в дійсності вони теж є пам'ятками історії, хронологічні межи якої сягають найдавніших періодів розвитку суспільства.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ПАМ'ЯТКА ХУДОЖНЬОЇ КУЛЬТУРИ


матиме такий вигляд: Що таке ПАМ'ЯТКА ХУДОЖНЬОЇ КУЛЬТУРИ