Економічний словник
консорціуми дослідницькі
 (англ. research consotium)   організаційна форма співробітництва промислових фірм та інших організацій, що використовується при проведенні великомасштабних НДДКР. Дослідницькі консорціуми формуються на практиці двох видів: у виді координаційного центру (секретаріату) і міжфірмового науково-дослідного центру. Секретаріат являє собою організацію, що координує виконання спільних НДДКР компаніями, університетами й урядовими лабораторіями. Секретаріат вишукує і розподіляє засоби для виконання науково-дослідних робіт у лабораторіях – учасниках консорціуму (в окремих випадках залучаються й інші організації), координує і контролює виконання цих робіт відповідно до плану.
   Відмітною рисою секретаріату є те, що він не має власної науководослідної бази. Виконання НДДКР здійснюється на основі контракту між виконавцями і секретаріатом.
   Консорціуми, створені за типом міжфірмових науково-дослідних центрів, мають власну науково-дослідну базу. У центрах працюють або постійні співробітники, або вчені, що відряджаються учасниками консорціуму. Секретаріати і міжфірмові науково-дослідні центри можуть працювати як на постійній, так і на тимчасовій основі. Створення консорціуму забезпечує його учасникам такі можливості: виконання досліджень, які не можна було проводити самостійно внаслідок значних витрат і ризику; розподіл витрат на виконання досліджень між кількома фірмамиучасниками консорціуму; об’єднання фірмами-учасниками дефіцитних людських і матеріальних ресурсів для виконання досліджень.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: консорціуми дослідницькі


матиме такий вигляд: Що таке консорціуми дослідницькі