Український правопис
І відміна
§ 47. І відміна↑ "Іменник"
\
   А. Однина
\
   Родовий відмінок
\
   1. У родовому відмінку однини іменники першої відміни мають закінчення , , .
   а) И мають іменники твердої групи: книжки, машини, перемоги, родини, фабрики. page80
   б) І (після голосного та апострофа — ї) мають іменники першої відміни м’якої та мішаної груп: бурі, мрії, надії, праці, робітниці, сім’ї; кручі, межі, площі, тиші.
Примітка. Форми родового відмінка однини та називного множини нерідко розрізняються наголосами; пор.: дочки — дочки, землі — землі, книжки — книжки, межі — межі, сестри — сестри, сім’ї — сім’ї.
\
   Давальний відмінок
\
   2. У давальному відмінку однини іменники першої відміни мають закінчення , після голосного та апострофа — : книжці, машині, перемозі, фабриці; бурі, надії, робітниці, сім’ї, статті; кручі, межі, площі, тиші.
\
   Знахідний відмінок
\
   3. У знахідному відмінку однини іменники першої відміни твердої та мішаної груп мають закінчення , м’якої — : книжку, машину, перемогу, фабрику; кручу, межу, площу, тишу; бурю, надію, робітницю, сім’ю, статтю.
\
   Орудний відмінок
\
   4. В орудному відмінку однини іменники першої відміни твердої групи мають закінчення -ою, м’якої та мішаної груп — -ею, після голосного та апострофа — -єю: книжкою, машиною, перемогою, фабрикою; бурею, надією, робітницею, сім’єю, статтею; кручею, межею, площею, тишею.
\
   Місцевий відмінок
\
   5. У місцевому відмінку однини іменники першої відміни мають закінчення , після голосного та апострофа — : на книжці, на машині, у перемозі, на фабриці; у бурі, у надії, при робітниці, у сім’ї, у статті; на кручі, на межі, на площі, у тиші.
Примітка. Перед закінченням в давальному та місцевому відмінках приголосні г, к, х переходять відповідно в з, ц, с: нога — нозі, рука — руці, муха — мусі.
\
   Кличний відмінок
\
   6. У кличному відмінку однини іменників першої відміни вживаються закінчення , , , .
   а) О мають іменники твердої групи: дружино, Ганно, книжко, Михайлівно, перемого, сестро.
   б) Е мають іменники м’якої та мішаної груп, є — іменники м’якої групи після голосного та апострофа: page81 воле, земле, Катре, робітнице; душе, круче; Маріє, мріє, сім’є, Соломіє, а також Ілле.
   в) Ю мають деякі пестливі іменники м’якої групи: бабусю, Галю, доню, матусю, тітусю.
Примітка. У звертаннях, що складаються з двох власних назв — імені та по батькові, обидва слова мають закінчення тільки кличного відмінка: Ганно Іванівно, Маріє Василівно.
\
   Б. Множина
\
   Називний відмінок
\
   1. У називному відмінку множини іменники першої відміни твердої групи мають закінчення , м’якої та мішаної груп — , після голосного та апострофа — : книжки, машини, перемоги, фабрики; бурі, надії, робітниці, статті, сім’ї; кручі, межі, миші, площі; також іменники чол. і спільного роду: старости (і з іншим значенням старости), судді, сироти.
\
   Родовий відмінок
\
   2. У родовому відмінку множини іменники першої відміни мають нульове закінчення або закінчення -ей, -ів.
   а) Нульове закінчення мають іменники твердої, м’якої та мішаної груп: баббабів), верст (від верста давня міра відстані), верств (від верства — шар) і верстов (від верства — давня міра відстані), вигід (від вигода) і вигод (від вигода), губгубів), доріг, машин, назв, свобод, фабрик, шкіл; бур, долонь, легеньлегенів), надій, робітниць; круч, меж, площ.
   б) Кілька іменників жін. роду закінчуються на -ей: мишей, свиней, сімей, статей (від стаття) та ін.
   в) Закінчення -ів мають деякі іменники чол. роду: суддів, старостів, окремі іменники жін. роду (див. вище п. а), а також прізвища: Журбів, Чупринків і т. ін.
Примітка 1. В іменниках, які мають у називному відмінку однини перед закінченням сполучення двох приголосних, у родовому відмінку множини між ними з’являється о або е.
О з’являється в тих іменниках, які мають після приголосного основи суфікс : дочок, книжок, кульок, мисок і т. ін., а також в іменниках гра (мн. ігри), кухня, поверхня, сосна, сукня: ігор, кухонь, поверхонь, сосонсосен), суконь. В інших іменниках з’являється е (є): боєнь, воєнвійн), домен, копалень, лазень, мітел, шабель. page82
Вставних звуків, як правило, не буває в іменниках іншомовного походження: арф, догм, пальм, шайб; тільки в іменниках на -к(а) за аналогією до відповідних українських з’являється о: арка — арок, марка — марок.
Примітка 2. В іменниках іншомовного походження з подвоєними приголосними в родовому відмінку множини це подвоєння зберігається: бонн (від бонна), булл (від булла), ванн (від ванна), вілл (від вілла), панн (від панна).
\
   Давальний відмінок
\
   3. У давальному відмінку множини іменники першої відміни мають закінчення -ам, -ям.
   а) Закінчення -ам мають іменники твердої та мішаної груп: книжкам, машинам, фабрикам; кручам, межам, площам.
   б) Закінчення -ям мають іменники м’якої групи: бурям, надіям, робітницям, сім’ям, статтям.
\
   Знахідний відмінок
\
   4. У знахідному відмінку множини іменники першої відміни мають форму, однакову з формою називного або родового відмінка множини, причому:
   а) іменники — назви осіб та істот мають форму, однакову з формою родового відмінка множини: ведмедиць, вовчиць, листонош, молодиць, робітниць, українок.
Примітка. Іменники — назви деяких свійських тварин уживаються також у формі, однаковій із формою називного відмінка: гнати овецьвівці), пасти корівкорови), годувати свинейсвині);
   б) іменники, що не означають істот, уживаються у формі, однаковій із формою називного відмінка множини: книжки, машини, фабрики; вулиці, друкарні, мрії, сім’ї; кручі, межі, площі.
\
   Орудний відмінок
\
   5. В орудному відмінку множини іменники першої відміни мають закінчення -ами, -ями, -ми.
   а) Закінчення -ами мають іменники твердої та мішаної груп: книжками, машинами, фабриками; кручами, межами, площами.
   б) Закінчення -ями мають іменники м’якої групи: вулицями, друкарнями, мріями, робітницями, сім’ями, статтями.
   в) Закінчення -ми (паралельно з формами на -ами, -ями) мають лише поодинокі іменники: ворітьмиворотами), курми, слізьмисльозами), свиньмисвинями). page83
\
   Місцевий відмінок
\
   6. У місцевому відмінку множини іменники першої відміни мають закінчення -ах для твердої та мішаної груп і -ях — для м’якої групи: у книжках, на машинах; на кручах, на межах; у статтях, у сім’ях.
\
   Кличний відмінок
\
   7. У кличному відмінку множини іменники першої відміни мають форму, однакову з називним: баби, дочки, жінки, робітниці.
\
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: І відміна


матиме такий вигляд: Що таке І відміна