Гірничий енциклопедичний словник
класифікація гірських порід
классификация горных пород - classification of rock - Gesteinsklassifikation – здійснюється за генезисом, складом, будовою та властивостями г.п. В генетичній класифікації породи поділяють за походженням, в інженерно-геологічних і петрографічних класифікаціях - за мінеральним складом і структурно-текстурним особливостями.У гірничій практиці використовують окремі К., які побудовані на розділенні порід за яким-небудь одним фізичним параметром. Напр., К.г.п. за пористістю, густиною, модулем пружності, міцністю, тривкістю, буримістю, вибуховістю та ін. К.г.п. за базовими фізичними властивостями дає можливість систематизованого їх вивчення і сприяє прогнозуванню властивостей.
Основними ознаками, які визначають властивості г.п. є їх мінер. склад і будова. За ступенем зв’язку мінер. зерен і частинок усі породи поділяють на тверді, зв’язні і роздільно-зернисті (пухкі). Скельні породи (тверді) поділяють на пористі і практично непористі, зв’язні і роздільно-зернисті – на пористі.
Гірські породи як механічне поєднання мінералів класифікують на статистичні та матричні системи. Для перших характерний однорідний розподіл мінералів, основний каркас других складають вкраплені мінеральні включення. Статистичні системи оцінюють за розмірами і неоднорідностями в розмірах зерен і пор. В матричних виділяють ізотропні і анізотропні породи. В ізотропних породах включення і порожнини мають кулясту форму, в анізотропних – витягнуту лінійну, або площинну. Відповідно анізотропні породи поділяють на шаруваті та прожилкові.
На властивість окремої породи найбільш суттєво впливає один провідний мінерал, який переважає кількісно, або складає матрицю породи, і мінерал, який має різко відмінні властивості. Провідні мінерали, які частіше за все визначають властивості порід наведені у таблиці 2.
Розподіл порід за основними ознаками будови (табл. 1) і провідними мінералами (табл. 2) складають основну схему К.г.п., за якою загальний код породи складається з коду провідного (основного) мінералу, кодів одного або двох додаткових мінералів і в кінці – код будови породи. За цією схемою код ґраніту: 02-01-1.1; аркозового піску: 02-01-3.1; кам’яного вугілля: 17-13-2.2; вуглистого сланцю: 13-17-2.2; піроксеніту: 04-03-1.1; габро: 02-04-2.1; ґнейсу: 02-01-14-1.2; мармуру: 09-2.1; антрациту: 17-2.1.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: класифікація гірських порід


матиме такий вигляд: Що таке класифікація гірських порід