Уроки державної мови (з газети «Хрещатик»)
ПРАВИЛО , РОЗВ’ЯЗНИЙ , РОЗСИЛЬНИЙ , ТОРОЧИТИ , ТРАНСПОРТ , ЗМІНА ЗНАЧЕНЬ СЛІВ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД НАГОЛОСУ
Чи змінюється значення слів правило, розв’язний, розсильний, торочити, транспорт від зміни наголосу в них?
Безперечно.
Правило (наголос на першому складі) – положення або зібрання положень; принцип, що ним керуються у співжитті, поведінці тощо. Правила поведінки, граматичне правило.
Правило (наголос на другому складі) – пристрій, на якому щось розрівнюють. Металеве правило.
Розв’язний (наголос на другому складі) – який поводиться безцеремонно, зухвало. Розв’язний хлопчисько.
Розв’язний (наголос на останньому складі) – який можна розв’язати, вирішити. Розв’язна задача (в арифметиці).
Розсильний (наголос на другому складі) – той, хто розносить за призначенням листи, пакети, виконує інші доручення; кур’єр. Прийшов розсильний.
Розсильний (наголос на останньому складі) – 1. Який слугує для запису кореспонденції, що її розносить кур’єр. Розсильна книга, розсильний зошит. 2. Призначений для розсилання. Розсильні пакети.
Торочити (наголос на другому складі), розмовне – говорити одне й те саме, повторювати щось по кілька разів. Безугавно торочить. А також вести несерйозну розмову, верзти нісенітницю, базікати. Що ти торочиш?
Торочити (наголос на передостанньому складі) – 1. Висмикувати нитки з країв тканини, роблячи торочки. Торочити рушники. 2. Обшивати облямівкою краї одягу і т. ін. для оздоби.
Транспорт (наголос на першому складі) – засоби перевезення. Сучасний транспорт, міський транспорт, залізничний транспорт.
Транспорт (наголос на останньому складі), бухг. – перенесення суми на другу сторінку. Здійснено транспорт.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ПРАВИЛО , РОЗВ’ЯЗНИЙ , РОЗСИЛЬНИЙ , ТОРОЧИТИ , ТРАНСПОРТ , ЗМІНА ЗНАЧЕНЬ СЛІВ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД НАГОЛОСУ


матиме такий вигляд: Що таке ПРАВИЛО , РОЗВ’ЯЗНИЙ , РОЗСИЛЬНИЙ , ТОРОЧИТИ , ТРАНСПОРТ , ЗМІНА ЗНАЧЕНЬ СЛІВ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД НАГОЛОСУ