Уроки державної мови (з газети «Хрещатик»)
ПАЛАЦ , ПАЛАЦОВИЙ , ДВІРЕЦЬ , ДВІРЦЕВИЙ
Чим відрізняється вживання лексем палац, палацовий від двірець, двірцевий?
Основний прикметник до іменника палац – палацовий, а наші ЗМІ чомусь подають двірцевий переворот, двірцеві інтриги, хоча слово двірець – це не палац, а вокзал, залізнична станція. З творів українських класиків: “Приїхали у Львів на дворець” (Осип Маковей); “Вікно моє виходило на залізничний двірець” (Володимир Самійленко); “Ось бачить він себе серед сотень невідомих людей, що спішать їхати кудись і товпляться на великому залізничному двірці” (Мирослав Ірчан); “Міністр інкогніто прибув. “Біжіть, стрівайте на двірці”, Защебетали горобці” (Олександр Олесь). У цьому значенні (“вокзал, залізнична станція”), на думку деяких лінгвістів, слово двірець варто повернути до активного вжитку в літературній мові.
А палац – 1. Показна на вигляд велика будівля, призначена для мешкання монаршої чи аристократичної родини. “Палали і мінилися перламутром під першим промінням сонця кольорові вікна магнатських палаців” (Зінаїда Тулуб).
2. Представницька споруда, де містяться уряд, громадські або культурні установи. Палац “Україна”, палац урочистих подій.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ПАЛАЦ , ПАЛАЦОВИЙ , ДВІРЕЦЬ , ДВІРЦЕВИЙ


матиме такий вигляд: Що таке ПАЛАЦ , ПАЛАЦОВИЙ , ДВІРЕЦЬ , ДВІРЦЕВИЙ