Уроки державної мови (з газети «Хрещатик»)
ОЖЕЛЕДЬ , ОЖЕЛЕДИЦЯ
на деревах ожеледь, на дорогах – ожеледиця
У зведеннях погоди пізньої осені, ранньої нетеплої весни або взимку після відлиги і наступного похолодання синоптики часто попереджають: “Завтра туман, ожеледь, на дорогах ожеледиця”.
Що ж то за ожеледь і що за ожеледиця? Коли бере морозець і застигають краплі дрібного дощу чи мряки, а на деревах та будівлях з підвітряного боку з’являється крижана кірка, таке атмосферне явище метеорологи кваліфікують як ожеледь. “У садках гірським кришталем блищала ожеледь, бурульки іскрилися і мінилися діамантами” (Зінаїда Тулуб). Якщо ж замерзають калюжі води й шляхи вкриває шар льоду, це ожеледиця.
І ожеледь, і ожеледиця завдають багато прикростей людям, шкодять народному господарству. Крім того, ожеледиця на дорогах заважає рухові транспорту, спричиняє аварії. За однією з версій, саме через неї на Обухівській автотрасі нещодавно потрапила в кювет машина секретаря Ради національної безпеки та оборони Євгена Марчука.
Ожеледиця звичайно спостерігається тоді, коли є умови для ожеледі, обидва явища відбуваються одночасно. Проте слова, що позначають ці поняття, хоч семантично й близькі, та не взаємозамінні. Це потрібно враховувати, послуговуючись ними у мовленні.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ОЖЕЛЕДЬ , ОЖЕЛЕДИЦЯ


матиме такий вигляд: Що таке ОЖЕЛЕДЬ , ОЖЕЛЕДИЦЯ