Уроки державної мови (з газети «Хрещатик»)
ОБІЙМАНА ПОСАДА , ЗВІЛЬНИТИ З ОБІЙМАНОЇ ПОСАДИ , ОБОВ’ЯЗОК , ПОСАДА , З ОБОВ’ЯЗКУ , ЗА ПОСАДОЮ
1. Як правильно: за посадою чи з обов’язку?
Ось що пише з цього приводу мовознавець Святослав Караванський: “Цитую витяг із статті 131 Конституції: “До складу Вищої ради юстиції входять за посадою Голова Верховного суду...” Щоб зрозуміти, що таке за посадою, багато хто з читачів подумки звернеться до російської мови: “Ага! Це по должности”. Іншими словами, український вираз стає зрозумілий через посередництво російської мови. Бо сполучення за посадою абсолютно важко зрозуміти одразу “просто з мосту”. Прийменник за у нас не скрізь можна вжити з успіхом там, де росіяни вживають по. Тому краще відійти від калькування і пошукати в нашому мовному фонді чогось рівнозначного і зрозумілого. Після пошуку наведена цитата звучатиме так: “До складу Вищої ради юстиції з обов’язку входять Голова Верховного суду...” Чи не краще? Зрештою, можна знайти і щось інше, але головне – не мавпувати”.
2. Чи правильний вислів звільнити з обійманої посади?
У цій фразі слово обіймана зайве. Адже не можна зняти людину з посади, якої вона не обіймає. Тому правильно: звільнити з посади.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ОБІЙМАНА ПОСАДА , ЗВІЛЬНИТИ З ОБІЙМАНОЇ ПОСАДИ , ОБОВ’ЯЗОК , ПОСАДА , З ОБОВ’ЯЗКУ , ЗА ПОСАДОЮ


матиме такий вигляд: Що таке ОБІЙМАНА ПОСАДА , ЗВІЛЬНИТИ З ОБІЙМАНОЇ ПОСАДИ , ОБОВ’ЯЗОК , ПОСАДА , З ОБОВ’ЯЗКУ , ЗА ПОСАДОЮ