Уроки державної мови (з газети «Хрещатик»)
НАСМОРК , БІЛЬ 1 , САНАТОРІЙ , САНАТОРІЯ , КЛАВІШ , КЛАВІША , ФАЛЬШ , НЕЖИТЬ
Відомо, що українське слово нежить відповідає російському насморк. Але якого ж воно роду? Наче жіночого... Павло Бабенко, автомобіліст з Дарниці.
От і не вгадали. Чоловічого. Тому в реченні, яке ви навели як приклад у своєму листі: “Хворий купував ліки, аби швидше вилікуватися від нежиті”, слід виправити на нежитю. Принагідно скажемо, що в нашій мові на відміну від російської слово біль також чоловічого роду: “Чужий біль нікому не болить” (прислів’я). Неправильними є сполучення гостра біль, зубна біль, треба гострий біль, зубний біль.
Інша річ, коли цей іменник позначає білі нитки, тобто є відповідником російському бель. Тоді він буде жіночого роду: “Під вербою над водою Катерина біль білила...” (Словник Бориса Грінченка).
Деякі іменники в літературній мові належать до одного роду, а в розмовній чи діалектній – до іншого: санаторій і санаторія, клавіш і клавіша. Іменник фальш у чоловічому роді чергується з формою жіночого роду: “Фальш у її голосі різав Ярині слух” (Олекса Десняк); “Арсенова душа не виносила брехні й фальші” (Любомир Дмитерко). Хоч категорія чоловічого роду для слова фальш старша за категорію жіночого, проте ця друга витискає з сучасної української мови першу. Якому роду надавати перевагу в цих іменниках, залежить від характеру тексту: ділова мова, пряма мова в художньому творі чи стилізація під народну говірку.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: НАСМОРК , БІЛЬ 1 , САНАТОРІЙ , САНАТОРІЯ , КЛАВІШ , КЛАВІША , ФАЛЬШ , НЕЖИТЬ


матиме такий вигляд: Що таке НАСМОРК , БІЛЬ 1 , САНАТОРІЙ , САНАТОРІЯ , КЛАВІШ , КЛАВІША , ФАЛЬШ , НЕЖИТЬ