Уроки державної мови (з газети «Хрещатик»)
ЛІТНІЙ , ПОВАЖНИЙ ВІК , ПРЕСТАРІЛИЙ , ПЕРЕСТАРІЛИЙ , ПОХИЛИЙ , НЕПОВНОЦІННИЙ , РОЗУМОВО ВІДСТАЛИЙ , ЛЮДИ ПОХИЛОГО ВІКУ
1. Шановна редакціє “Хрещатика”! Ми, ветерани війни і праці, пенсіонери, інваліди, вже більше трьох років живемо під ганебною вивіскою “Будинок для людей похилого віку”. Соромимося її. Мабуть, вислів “люди похилого віку” узаконений, бо в трамваях і автобусах так написано і так кажуть. А от у метро нас називають людьми літнього віку, тобто людьми в літах. Вважаємо, що це правильно. Просимо редакцію допомогти, щоб у нас з’явилася нова вивіска, написана з повагою до старших громадян. Від імені мешканців будинку № 4 на вулиці Будищанській у Деснянському районі Києва Олександра Олексіївна Воден.
Доля людей пенсійного віку не потребує додаткового коментування – обкрадені, обдурені, зневажені. І те навіть відбито у висловах похилого віку, пристарілі, перестарілі. А чому не добродій, добродійка, людина поважного віку? Нема сумніву, що в Деснянському районі чуйно поставляться до прохання мешканців будинку № 4 і замінять образливу вивіску.
Принагідно нагадаємо, і в побутовому мовленні, і в науковій літературі, й у ділових паперах ще можна натрапити на фрази діти розумово відсталі, неповноцінні діти, діти-каліки. Забуваємо, що слово ранить не тільки юні душі, а й батьків, рідних, близьких. І добре, що тривають пошуки замінників. Наприклад, вислови неповноцінні діти, діти розумово відсталі замінюють на діти з особливими потребами, неповносправні діти. Але, на жаль, в Україні й досі діє циркуляр, згідно з яким спеціальна комісія чимало їх кваліфікує як таких, що не підлягають навчанню. У медицині замість неприємного для слуху слова психопатія уже офіційно вживають розлади особистості. Навіть про жінок найдавнішої професії газети подекуди пишуть як про працівниць секс-бізнесу.
2. Чи доцільно користуватися словом перестарілий?
Серед значень, які має український префікс пере-, звернімо увагу на те, що властиве словам переспілий, передержаний. Отже, є спілий огірок, спілий помідор і відповідно – переспілий. І аналогічно – старий, від якого походить дієприкметник перестарілий. Такий відтінок має й престарілий, що вживається (як і перестарілий) у побутовому мовленні, в пресі. Однак ці слова використовувати не варто, бо ними можна образити літніх людей.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ЛІТНІЙ , ПОВАЖНИЙ ВІК , ПРЕСТАРІЛИЙ , ПЕРЕСТАРІЛИЙ , ПОХИЛИЙ , НЕПОВНОЦІННИЙ , РОЗУМОВО ВІДСТАЛИЙ , ЛЮДИ ПОХИЛОГО ВІКУ


матиме такий вигляд: Що таке ЛІТНІЙ , ПОВАЖНИЙ ВІК , ПРЕСТАРІЛИЙ , ПЕРЕСТАРІЛИЙ , ПОХИЛИЙ , НЕПОВНОЦІННИЙ , РОЗУМОВО ВІДСТАЛИЙ , ЛЮДИ ПОХИЛОГО ВІКУ