Уроки державної мови (з газети «Хрещатик»)
КАЗЕННИЙ СТИЛЬ , КАЗЕННІ ВИСЛОВИ , КАНЦЕЛЯРИЗАЦІЯ МОВИ
“Зобов’язати Сидоренка відрегулювати свої відносини з дружиною”
Письменник Кость Гордієнко, добрий знавець народної мови, говорив:
– Створюється враження, що загрожує нам і в побуті, і в літературі не так архаїзація мови, як канцеляризація. Хіба ми не помічаємо, як добірне народне слово гнітять канцелярські бур’яни? Де ви знайдете такого голову колгоспу, який би, приміром, сказав просто: “Кури добре несуться”.
Цього не може бути. Він неодмінно скаже: “Кури вступили в період інтенсивної носки яєць”. Чи почуєте від нього, що колгосп “силосує гичку”. Ні, він такою “буденною” мовою розмовляти не буде. Він скаже: “Колгосп вступив у період силосування зеленої маси”.
Погнила не полова, а “пожнивні рештки”.
І вже буряк – не буряк, а “цукрова сировина”.
У розмовах із людьми, на нарадах я вволю наслухався отих казенних висловів. Дехто вважає це за хороший тон, надто охоче переймає отой казенний стиль.
Якось правління колгоспу, слухаючи скаргу жінки на обурливу поведінку свого чоловіка, ухвалило: “Зобов’язати Сидоренка відрегулювати свої відносини з дружиною”. Я думаю, що це не тільки сільська “знахідка”.
Я вже колись наводив приклади:
“Давайте рухатися до лісу...”
або:
“Він висунув свою рацію...”
Чи не пародійно це звучить?
Щоб наочно показати читачеві, якими є канцелярські штампи і в публікаціях газет, і навіть у художніх творах, Кость Гордієнко складає маленьку “новелу”:
“Галина перебувала в колективі на гарному рахунку. Вона домагалася успіху шляхом сумлінної праці. Хоч на початку з нею і не хотіли рахуватися. Це їй коштувало чималих зусиль.
Трудова наполегливість викликається заінтересованістю дівчини в збільшенні виходу продукції. І цього ніяк не можна скинути з рахівниці. Збоку вона виглядала цілком щасливою.
Спочатку вона лише намацувала новий стиль у роботі, а згодом розгорнула свою діяльність.
У кінцевому рахунку вона перемогла”.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: КАЗЕННИЙ СТИЛЬ , КАЗЕННІ ВИСЛОВИ , КАНЦЕЛЯРИЗАЦІЯ МОВИ


матиме такий вигляд: Що таке КАЗЕННИЙ СТИЛЬ , КАЗЕННІ ВИСЛОВИ , КАНЦЕЛЯРИЗАЦІЯ МОВИ