Уроки державної мови (з газети «Хрещатик»)
ЗАВДЯКИ , ДЯКУЮЧИ , У ЗВ’ЯЗКУ З , З ОГЛЯДУ НА , ЧЕРЕЗ , ВРАХОВУВАТИ , ЗВАЖИТИ НА
1. Замість враховувати (вік, обставини, погодні умови і т. ін.) ліпше поставити: зважити на (вік, обставини, погодні умови, політичну ситуацію), брати до уваги, з огляду на...
2. завдяки – дякуючи –через
Завдяки (кому, чому), прийменник, сполучається з давальним відмінком. Застосовується на позначення причини, що викликає бажаний результат, створює сприятливі умови для здійснення чогось. “І клумба ця, і латка асфальту виникли завдяки настійливості Лукії Назарівни” (Олесь Гончар), “Монтажник Яків Стецюра потрапив на весілля тільки завдяки протекції Галини Краснощок” (Любомир Дмитерко). “Андрій Жак страждав до ранку й стрів день на ногах тільки завдяки своєму бургундському темпераменту” (Юрій Яновський).
Але це слово неприйнятне тоді, коли мовиться про негативні явища: “Один член команди не з’явився на змагання завдяки хворобі” (з газ.); “... Впритул до житлових будинків затишно розмістився лако-фарбовий завод. Завдяки йому в житловій зоні граничнодопустимі концентрації бутцелату перевищено в шість разів” (з журн.). Натомість у таких випадках належить застосовувати прийменник через чи, залежно від контексту, звороти з огляду на, у зв’язку з: “Озиме восени через засуху не сходило...” (Григорій Квітка-Основ’яненко); “Він (Вихор) попросив у командування відпустку на кілька днів у зв’язку з родинними обставинами” (Василь Кучер).
Зате у зворотах дякуючи допомозі, дякуючи підтримці, дякуючи добрій організації, дякуючи турботі, дякуючи створеним умовам тощо доречне слово завдяки. Адже дякуючи, тобто висловлюючи подяку, є не прийменником, а дієприслівником і стоїть на місці, приміром, у такому контексті: “Подорожній відпочив і збирався йти, дякуючи господарям за гостинність”.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ЗАВДЯКИ , ДЯКУЮЧИ , У ЗВ’ЯЗКУ З , З ОГЛЯДУ НА , ЧЕРЕЗ , ВРАХОВУВАТИ , ЗВАЖИТИ НА


матиме такий вигляд: Що таке ЗАВДЯКИ , ДЯКУЮЧИ , У ЗВ’ЯЗКУ З , З ОГЛЯДУ НА , ЧЕРЕЗ , ВРАХОВУВАТИ , ЗВАЖИТИ НА