УСЕ (Універсальний словник-енциклопедія)
ЧАД
I
держава у Центр. Африці. Більша частина знаходиться у Чадській улоговині; на пн. (район Сахари) гірський масив Тібесті (Емі-Куссі, 3415 м), на сх. плоскогір'я (Еннеді Вадай); клімат тропічний континентальний, вкрай сухий, на пд. субтропічний вологий; гол. р. Шарі; на кордоні оз. Чад. Африканці (народи сара, баґірмі, тубу, канурі), у центр. частині араби; мусульмани 40%, християни (переважно католики) 30%, традиційні вірування; міське населення 32%; часті катастрофи голоду (тривалі посухи, напади сарани); кочове та напівкочове розведення худоби; видобуток солі, незначної кількості нафти; вирощування проса, сорґо, маніоки, ямса, арахісу, сезаму, на експорт - бавовни; авіаційний транспорт. Історія. З IX ст. держава Канем, пізніше Вадай (XIV ст.) і Баґірмі (XVI ст.); наприкінці XIX ст. країна опанована французами, 1910 приєднана до Фр. Екватор
II
улоговина в Африці, гол. чином у Чаді, Ніґерії та Ніґері; численні ваді та ріки з періодично зникаючими стоками; у центр. частині оз. Чад; пустельна і напівпустельна рослинність, на пд. - савани.
III
безстічне оз. у Центр. Африці, в Чадській улоговині на вис. 240 м; 10-26 тис. км2 (змінне, залежно від пори року); сильно заросле; багата фауна.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: ЧАД


матиме такий вигляд: Що таке ЧАД