Укр. літ. мова на Буковині
числитися
Числитися.1. Витрачати, розподіляти (кошти). “Я не можу зрікатися всього так, як ти! ” - говорила не раз роздразнено, коли я напоминала їй числитися ліпше з грішми і зрікатися деяких приємностей (Коб., Valse melancolique, 90).
2. 3важати на щось, брати до уваги. Мусить числити ся з тим фактом наслідник бл[аженної] п[ам'яти] владики (Б., 1895, 19, 1); Ми муаімо числити ся ще й з тим, що наш мужик має свою льогіку, диктовану зрештою самим житєм. Нащо йому рускої школи, що за хосен йому з рускої науки, коли він з нею не може нікуди послати дитину, бо навкруги школи волоскі, уряди волоскі, церкви волоскі. Нічо дивного, що при таких обставинах він користає з кождої нагоди, при якій може навчити дитину волоскої мови, бо тоді волоскі школи стоять для неї отвором (Б., 1907, 91, 1); Всі аранжери повинні числити ся з тим, що мають права жадати участи тільки тих, для кого їхні вистави специяльно призначені і відповідні (Б., 1909, 55, 3); Клич сей, хоч в засаді цілком слушний, не числив ся з психольоґією молодіжи, яка потребує також і поживи до уяви, і викликав в остатніх часах немилу реакцію, яка проявила ся в тім, що молодіж кинула поважні книги, а взяла ся з захопленєм до читаня модерної белетристики (Кузеля, 1910, 7).
3. Шанувати чужу думку, з повагою ставитися до когось, чогось. Нарід, над упадком котрого “працювали ” своїй не свої люди кількадесять літ, не піддвигне ся за два-три роки так, щоб з ним сусіди мусіли числити ся (Б., 1895, 40, 2); Поміж певностию себе а зарозумілостию - велика ріжниця; найди єї і тепер, коли маєш право жадати, аби люди числили ся з Тобою, числи ся Ти і з ними! (Маковей, Листи, 553).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: числитися


матиме такий вигляд: Що таке числитися