Укр. літ. мова на Буковині
фірма
Фі́рма.1. Організація, установа, фірма. Перші думали се зробити Буковинці, які нараджували ся над основанєм товариства “Буковина "; се ж мало настати тоді, якби їх житє в “Союзі” стало неможливим і вони були б приневолені покинути “стару фірму” противникам (Сімович, 1908, 519-520).
2. Вивіска, зовнішня назва. Що ти хилиш ся до радикалів, не думай, що се возьму тобі в провину; фірма фірмою, а робота роботою. Можна бути радикалом і нічого користного не зробити; а можна бути й клерикалом і прислужити ся людям незвичайно - і навпаки (О. Маковей, Б., 1895, 134, 1); Слабше була заступлена сьвітска інтелігенция, хоч без прославлених москвофілів Дуди і д-ра Дудикевича з Коломиї не обійшло ся, бо ті панове для об'єдинительної роботи найлучша фірма і принука (Б., 1895, 44, 3); Навіть те, що фірму видавництва, себто, тов. “Молода Україна”, поміщено на четвертій сторінці окладинки, - теж справа п. Грабчука (правда, в розі палітурок угорі, з правого боку, дав він нашу блакитно-жовту стрічку, що ми її, студентським звичаєм у Чернівцях, носили на грудях) (Сімович, 1938, 77);
● Виробити фірму - створити собі ім’я, певний образ (імідж). Так працює між Українцями ся удержувана Петербургом партия "вгорі і в долині ”, яка виробила між правлячими кругами в Австриї фірму народної партиї у Русинів. З ними числять ся дійсно, як з рускою, а радше старорускою партиєю. Чи се дієть ся з незнаня положеня, чи з політичних мотивів в ціли розділеня, ослабленя та неволеня українців після старого австрийского клича “діли та пануй”, се ще питаня (Б., 1909, 31, 2)
// пол. wyrobić sobie firmę - створити собі ім'я;
● Під фірмою - під маркою. Якраз тоді львівська молодіж рішила зробити прогульку до Чернівців. Члени “Молодої України” постарали ся, що львівська молодіж згодила ся дати концерт під фірмою “Молодої України“ (Сімович, 1908, 521)
// пол. pod czyjąś firmą - під чиєюсь маркою.
3. Торговельний знак, марка виробничого закладу, підприємства. З масниці дає ся масло на вигнітач, витискає ся підмаслє і формує ся в чверть кілеві фаски з вибитою фірмою “Молочарска спілка в Гараздівцях ” (Товариш, 1908, 161)
// пол. firma - 1) фірма, торговий дім, 2) ім’я, репутація, марка.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: фірма


матиме такий вигляд: Що таке фірма