Укр. літ. мова на Буковині
фант
Фант.1. Предмет, який віддають у заставу або для розіграшу [На вечерницях “Товариства для жіночого промислу домашного в Городенці“] відбулось льосованє дуже гарних фантів, котре закінчилось повною гумору, сьміху і дотепів ліцитациєю деяких невильосованих предметів (Б., 1896, 165-166, 4).
2. Предмет, який дає учасник гри у фанти як штраф для визначення завдання; назва гри. Якийсь час сиділи ми, мов стовпи, аж нарешті зробив Кольо внесок, щоби грати ся “фантів", на що всі згодили ся з одушевленєм (І. Синюк, Б., 1907, 2-3, 2).
2. Складна справа, яка потребує розв’язання. Нещастє хотіло, що при теперішних виборах вийшло в Галичині на 27 вибраних п'ять послів, котрі не узнають наш нарід за нарід, а тілько за прихвостень московский. З тим прикрим фантом треба було руским послам щось зробити. Зайшло питанє: чи брати їх у спільний україньский клюб? чи не допустити їх до клюбу? (Б., 1907, 80, 1);
● Що почати (робити) з тим фантом? - що з тим діяти?, як вчинити? Як подали ми в попереднім числі, “славний “ з'"їзд мужів довір'я москвофільскої партиї не то що не приніс москвофілам ніякого сьвітла на їх шляху, але затемнив їх калабаню так, що тепер, властиво, ніхто не знає, що почати з новим кацапским фантом, якому на ім'я царске. а на призвише льокайство (Б., 1907, 81, 1); З концертом... то воно спало на мене все так несподівано, і я так звикла сидіти дома, що справді не знаю, що з тим фантом робити? (Коб., Листи, 51, 347);Царівна" писана кровією мого серця. Банда циганів-музиків - із чудовим капельмейтром Хрістофом - дала почин до написаня цеї повісти. Я шаліла внутрішньо від музики, до того неустанна туга вирвати ся з зачарованого кола домашного одностайного житя, де я мало що знаходила для своєї душі і фантазії, допровадила мене до того, що я, замкнена, дуже маломовна, не маючи що з “фантом ” у своїм нутрі починати, писала це оповідане (Коб., Автобіографія, 23)
// пол. fant - 1) предмет, який віддають у заставу; 2) фант (у грі), co z tym fantem robić? - як з тим чинити, що з тим робити?
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: фант


матиме такий вигляд: Що таке фант