Укр. літ. мова на Буковині
тіло
Ті́ло, перен. 1. Орган, установа, що виконує певні функції в державно-адміністративному управлінні. Справа охорони дітий імолодіжи єсть також поважним суспільно-політичним проблємом і дасть законодатному тілу в многих напрямах багато роботи (Б., 1907, 68, 2); Віче жадає введеня загального, рівного, тайного і безпосередного права голосованя при виборах до сойму, до громадских рад і до иныиих репрезентацийних тіл (Б., 1907, 86, 1); Австрийскій палаті послів бракувала всім спільна державна ідея, їй бракує психольогічна підстава, котра мала би ціле законодатне тіло з єднати в одну нероздільну цілість і як таку єї зберегти (Б., 1909, 46, 1); Вже давно поставили ми жаданє, щоб Галичину і Буковину поділити по національностям і щоб україньскі частини обох країн перетворити в одно адміністрацийне тіло з осібним соймом і з осібною управою (Б., 1909, 47, 1)// пол. ciało - перен. орган, ciało ustawodawcze - законодавчий орган, ciało kierownicze - керівний орган.
2. Об’єднання, колектив, особовий склад. Додає ся до того п'ята курия виборча, зложена з нових виборців. Ся курия складає ся з двох тіл виборчих, з котрих кожде для себе окремо вибирає. До першого з тих тіл виборчих належать ті виборці, що платять якийсь безпосередний податок понизше 5 зр[иньских], а не належать до істнуючих тепер курий. До другого тіла виборчого належать кваліфіковані робітники промислові (члени кас хорих і ин., що не платять безпосередних податків) На обидва тіла виборчі припаде разом около 70 мандатів і о стілько має бути побільшене загально число послів (Б., 1895, 21, 2); Рада громадска виходить без виїмку на підставі виборів в трох тілах виборчих [...] На підставі того спису виготовляєть ся відтак осібні списи виборців (лісти виборчі) окремо для кожного тіла виборчого [...] В лісту першого тіла виборчого маєть ся переписати з виготовленого спису всіх виборців ті особи, що після порядкового числа спису творять четверту часть всіх тих, що мають право вибору В лісту другого тіла виборчого переносить ся слідуючу трету часть всіх тих, що мають право вибору А решту всіх тих, що мають право вибору, вписуєть ся до лісти третого тіла (Товариш, 1908, 297-298)
// порівн. пол. ciało - перен. колектив, склад, ciało dyplomatyczne - дипломатичний орган; нім. der Körper - тіло, тулуб, корпус, організм, die Körperschaft - корпорація, колектив, об’єднання, орган.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: тіло


матиме такий вигляд: Що таке тіло