Укр. літ. мова на Буковині
справляти
Спра́вити1, справля́ти.1. Завдати (клопотів, жалю тощо), спричинити, викликати, зробити (приємність, втіху тощо). Се не справляє мені ніяку приятність, і певно прикрійше мені говорити в тій Вис[окій]Палаті такі гіркі слова (Б., 1895, 6, 2); Около хованя більших домашних зьвірят більше заходу, бо треба на то багато паші, часу до роботи та гроший і т. и., а ховане крілика не справляє майже ніяких трудностий, бо тою працею можуть займати ся навіть і діти, коли привчені до того (Товариш, 1908, 101); Відколи з нею сходиться, стає з дня на день гірший, лінивіший і твердіший, справляє всім лише гризоту та жаль (Коб., Земля, 254); Велику втіху справляли дітворі “маївки прогулянки до недалекого лісу, в котрих брали участь батьки і старші свояки (Галіп, Спомини, ч. 1-2, 155).
2. Влаштувати. Рік-річно в пам'ять основаня товариства “Союзъ ” справляє комерс або, як у статутах записано, “кабакъ" (4. ХІІ. 1876), на якім бувають звичайно старші Русини і представники академічних неруських товариств, що “жили" з „Союзом” [...] Пісня, українська пісня притягала і чужих і своїх на вечерки та комерси “Союза” і товариство такаю романтичною (з нашого теперішнього становища) роботою робило своє, робило богато (Сімович, 1908, 505)
// пол. sprawić, sprawiać (ból, kłopoty, sawód) - 1) завдати (болю, клопоту, розчарування), спричинити, викликати (hałas - галас, duże wrażenie - сильне, глибоке враження), sprawić przyjemność - зробити приємність (втіху), втішити, 2) влаштувати (wesele - весілля, pogrzeb - похорон).
Спра́вити2, справля́ти. Виправляти (помилки тощо). В останних, проте, днях, як ока в голові, бережім нашої справи. Осьвідомлюймо і переконуймо людий, контролюймо виборчі карти, виповнюймо і справляймо їх (Б., 1907, 49, 1); Щодо моєї рукописі, то прошу ласкаво лиш переписувати і орфографічні похибки справляти або, може, як де якийсь одинокий блуд, зле сказане слово, що надто впадає в око, то также прошу поправити (Коб., Листи, 206, 643)
// порівн. рос. исправить, исправлять - виправити, поправити (помилки тощо); пол. naprawić błąd - виправити помилку.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: справляти


матиме такий вигляд: Що таке справляти