Укр. літ. мова на Буковині
сповняти
Спо́внити, сповня́ти.1. Виконати, виконувати. В рускім селі Руспебоулі н. пр. сповняє душпастирскі функциї сьвященник, що по-руски цілком не вміє (Б., 1895, 6, 1); Сходить бесідник на культурні завданя, які повинна сповняти велика посілість, але котрі вона не сповняє, ба навіть впрост противділає їм, винаймаючи свої добра другим (Б., 1899, 29, 1); Старшина громадска має опікувати ся слугами і не допускати, аби їх господарі кривдили, а знов має право наказувати слуг, котрі на службі не хотіли б сповняти своїх обов’язків (С. -Стоцький, 1900, 15); Я ходжу, сповняю свою хатню роботу і все маю на думці Вашу драму (Коб., Листи, 144, 549).
2. Здійснити, втілити в життя. Тепер черга на руску патріотичну інтеліхенцию, щоб морально і материяльно підперла нас, і тим помогла нам сповнити велике діло (Б., 1895, 11, 3); Всечесні панове учителі! Поучайте дітий в школі й Ваших громадах про хосен з кріликарства, ширіть кріликарство у вашій громаді й таким способом сповните велике діло (Товариш, 1908, 120)
// порівн. рос. исполнить, исполнять - виконати; пол. spełnić, spełniać - те саме, wykonać - 1) виконати, зробити, 2) здійснити, втілити в життя.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: сповняти


матиме такий вигляд: Що таке сповняти