Укр. літ. мова на Буковині
перепадати
Перепа́сти, перепада́ти.1. Не бути обраним, програти вибори, провалитися на виборах. Та він втратив ґрунт під ногами не лиш в своїм повіті, де тілько разів кандидував і все перепадав, але навіть у своїй громаді, иначе би не компетував о худе місце катехити при ґімназиї в Кіцмани, покидаючи ситу парохію (Б., 1909, 58, 2).
2. Не скласти іспиту, не пройти атестацію, провалитися. В рубриці “Перепали при клясифікациї ” зібрані всі, котрі дістали поправку, двійку і трету -бо ж поправка вказує на се, що ученик протягам шкільного року не відповів вимогам і винятково дозволено єму працею в часі великих ферий виповнити недостачі знаня (Корд., 1904, 24); Ґімназиї роблять з одного боку уступку духови часу і приймають у свій плян нові науки, з другого однак стоять все ще на становиску старого клясичного образованя. Випливом сего є вироблене сталої схеми лєкций, які ученик в семи або осьми предметах мусить рік-річно переробити, коли не хоче перепасти (Корд., 1904, 36)
// пол. przepaść, przepadać - 1) пропасти, зникнути, згубитися, 2) зазнати поразки, провалитися, wniosek przepadł - пропозицію не ухвалено, розм. пропозиція провалилася; нім. durchfallen - розм. провалитися на іспитах, fallen - падати.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: перепадати


матиме такий вигляд: Що таке перепадати