Укр. літ. мова на Буковині
отвертий
Отве́ртий. Відкритий, розкритий, відчинений (для доступу повітря тощо). Три річи потрібно для справи наших сіножатий поздирати з них мох, піддобрити землю штучними погноями, особливо каїнітом і томасиною, а мокрі сіножати осушити отвертими ровами або дренами (Товариш, 1908, 219).2. Явний, прилюдний, розрахований на багатьох. В Петербурзі розкинено тисячі примірників отвертого листу до царя Николая, котрий остро обговорює послідне виступлене і заяву царя з нагоди принятя депутаций земств (Б., 1895, 7, 4).
3. Щирий, неприхований. Хто честнійший - чи отвертий воріг, чи безхарактерний хитрун? (Б., 1895, 12, 4); Ба навіть і панове шляхта високо поважали мудреця за єго глибоку науку, за єго отверте і розумне слово (Кміц., 1908, 63);
● З отвертими раменами - з відкритими обіймами. При вступнім іспиті руску дитину пустять, чи вміє що, чи ні, бо ж їм не о науку ходить, але о винародовленє; румуньскі бурси приймуть їх з отвертими раменами (адже в черновецкій румуньскій бурсі з третина вихованків - рускі діти) і за два-три роки така руска дитина стає найлютішим ворогом свого руского імени (Б., 1907, 91, 1)
// пол. otwarty - 1) відкритий, відчинений, 2) відкритий, явний, прилюдний, 3) щирий, неприхований, відвертий, прямий, z otwartymi ramionami - з відкритими обіймами.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: отвертий


матиме такий вигляд: Що таке отвертий