Укр. літ. мова на Буковині
око
О́ко1, óчі. У висловах:● На око - зовні, на перший погляд. На око малозначні, але в своїх наслідках вельми важні річи (Б., 1895, 10, 1); Воно на око сьмішно, щорускі села жадають волоскої ґімназиї та що волоскі громади з околиці Сучавскої хотять волоских клясу Чернівцях; а в дійсности се дуже сумно (Б., 1895, 11, 4)
// пол. na око - зовні, на вигляд, на перший погляд;
● Не пускати з ока - не спускати з думки (очей, ока), з уваги. Далі згадав президент на слова проф. Пігуляка, що правительство не пускає справи основаня рускої ґіимназиїз ока, що сю справу пильнує й небавом успішно залагодить (Б., 1895, 5, 3)
// пол. nie spuszczać oka (oczu) - не спускати очей; нім. j-n nich aus den Augen lassen - не пускати (спускати) з очей;
● Мати на оці - мати на увазі (на меті, на думці), зважати (на що?), бути уважним (до чого?). Отже приймім, що вони є тим, за що хотять уходити, але треба мати все на оці те, що “Старорусини” є посередником, через котрий московскі аґенти мають приступ до нашого народу (Б., 1895, 7, 3); Обробляючи, впрочім, темат “людини”, малая на оці дійсно лише “людину ” без взгляду на національність (Коб, Листи, 7, 260); При посереднім унагляднюваню треба мати на оці таке: показувати лиш те, що добре і придатне для науки (Канюк, 1911, 93)
// порівн. пол. mieć na oku (kogoś, coś) - 1) не спускати очей, 2) бути уважним, 3) мати когось на прикметі;
● Пильнувати (стерегти, берегти), як ока в голові - берегти, як зіницю ока. Списав я Вам, громадяни, отеє на пораду і науку. Читайте, учіть ся і пізнавайте, які маєте права шануйте свої права і пильнуйте їх, як ока в голові, аби вам ніхто їх не відобрав (См.-Стоцький, Громада, 43); В останних, проте, днях, як ока в голові, бережім нашої справи. Осьвідомлюймо і переконуймо людий, контролюймо виборчі карти, виповнюймо і справляймо їх (Б., 1907, 49, 1); - Спродайте [молоді бички] та гроші заховайте добре, а як я поверну, то купимо іншу худобу. - Сього я вже не зроблю! - відповів Івоніка. - А якби зробив, то таки зараз на їх місце купив би молоді, доглядав би, як ока в голові, бо вони були б твої, як і оці, синку (Коб., Земля, 263)
// пол. strzec jak oka w głowie - берегти, як зіницю ока;
● Стати до очей - виступити відкрито, сказати в очі, віч-на-віч. Дотепер ті киринники, що із-за плота кидають камінєм, ще ані на однім вічу, ані на однім посольскім справозданю не встали і не доказали, в чім посли схибили або чим вони не ретельні. До очий вони ще ніколи не стали, але поза очи стоять напоготові з болотом у жменях (Б., 1909, 37, 1)
// порівн. пол. stawić do oczu - ставити до очей, віч-на-віч;
● Голим оком - без окулярів. Коли білі облаки на небі зміняють своє місце так скоро, що се видно голим оком, то за 12 до 36 годин буде дощ (Товариш, 1908, 267)
// пол. gołym okiem - голим оком (без окулярів);
● В живі очі - прямо в очі, в очі (насміхатися, брехати тощо). Видно, що панове “істинно-русскі” уміють не лиш туманити нарід, але й сьміяти ся з него в живі очі (Б., 1907, 90, 1)
// пол. kłamać w żywe oczy - розм. брехати прямо в очі;
● В чотири очи - віч-на- віч, сам-на-сам. Товариш Штравхер не довіряв Відманови, через що сей вишукував мене не раз в моїм помешканю в ціли розвіяня сумнівів Штравхера і, в части, в чотири очи, але й кілька разів в присутности редактора Штекля, клянучись своєю родиною і т. п., говорив мені, що його поступованє з християньско-німецким напрямком має лише на ціли виєднати собі довір'є представників сего сторонництва (Н. Василько, Б., 1907, 44, 3);
● Розмова в чотири ока - розмова сам-на- сам, віч-на-віч. Той інтендант проявив зацікавлення до моєї скромної особи і, між іншим, запросив мене до себе на закуску і для розмови в чотири ока (Галіп, Спомини, ч. 1-2, 178)
// пол. pomówić w cztery oczy - поговорити віч-на-віч; нім. unter vier Augen - віч-на-віч (букв. -під чотирма очима).
О́ко2. Одиниця ваги. Вівчар обов’язує ся дбати, щоб добро стоваришеня не зазнало шкоди, а то тим, що [...] ме кождий здій списувати в книжці, а так само всю добуту бриндзю. За те обов’язує ся стоваришенє дати Миронови Никофоровому 5 ведер по 10 вік бриндзі і 2 оці масла, і то при кінци служби (Канюк, 1906, 30)
// укр. заст. око - одиниця ваги, що приблизно дорівнює 1, 2 кг (СУМ, V, 672).
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: око


матиме такий вигляд: Що таке око