Укр. літ. мова на Буковині
обрахунок
Обраху́нок.1. Фінансовий звіт Найдальше два місяці по скінченім році мусить двірник ще осібно предложити Раді громадскій обрахунок всіх приходів і всіх видатків за прошлий рік (См.-Стоцький, Громада, 9); Річні обрахунки треба оголошувати у “Вістнику ” (Канюк, 1906, 34); На загальних зборах вибирають собі члени старшину і контролю, провірюють обрахунки, ціле діловодство старшини та радять над всіма справами товариства (Товариш, 1908, 89); Не допускаєть ся до виконаня права вибору, що [...] не здали громаді обрахунку з орудуванєм маєтку громадского, доки не здадуть свого обрахунку (Товариш, 1908, 296).
2. перен. Відповідальність, розплата
● День обрахунку - день (час), коли треба відповідати за свої вчинки. Панове з більшости відчувають тоді, що настав день обрахунку, всі надужитя на політичнім і національнім поли виходять на верх, право більшости, на яке вони завсігди покликують ся, показує ся вопіючим безправством. (Б., 1895, 5, 2)
// пол. obrachunek -1) підрахунок, обчислення, розрахунок, 2) перен. рахунки, порахунки, obrachunki osobiste - особисті порахунки.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: обрахунок


матиме такий вигляд: Що таке обрахунок