Укр. літ. мова на Буковині
зарядити
Заряди́ти (що?).1. Зробити розпорядження про проведення, здійснення чогось. В случаях, де власть скарбова догляне, що ужите оружя після інструкциї службової не зовсім законне, має прошив провинившого ся стражника зарядити слідство дисциплінарне, але аж по запавшій ухвалі судовій (Б., 1895, 18, 4); Після розпорядженя міністерства для внутрішних справ взиває ся, щоби зарядили складку для потерпівших від землетрясеня в Країні (Б., 1895, 23, 3); Скажи рішучо, щоб я знав, що зарядити, бо инакше найду ся в “затруднительном положеній " (Маковей, Листи, 555); Они [пани- предсідателі] ані одного засіданя в році не зарядять, хіба одно-однісеньке при записи дітий до школи (Б., 1899, 35, 2);
вжити заходів. Підписані питають ся Високоповажаного управителя міністерства просьвіти і Єго Ексцелєнцию міністра внутрішніх справ: [...] Чи панам міністрам відомо, що гр[еко]- ор[ієнтальна] консистория терпить і попирає всеросийску пропаґанду о. Д-ра Касіяна Богатирця!; Що думають вони зарядити, щоб захистити австрийских Українців перед такою аґітациєю? (Б., 1909, 31, 2).
2. Організувати, повести справи певним чином. Мене не раз розпука бере! Часом я кажу: те або те треба зарядити - видиш, тато з дня на день в’яне, а він [брат] цілком того не розуміє, хоть він є добрий і хтів би добре! (Коб., Листи, 121, 506); Треба й нам розумно і спільно взяти ся до праці, як то вже віддавна роблять Швайцарці, аби зарядити собі ліпшу господарку і на полю, і дома, а біда зачне від нас утікати - не ми від біди (Товариш, 1908, 97).
3. перен. Розпорядитися обставинами. Христос Воскрес! Так припадок зарядив сього року, що я на Великодні свята буду сама-саміська вдома (Коб., Листи, 72, 404)
// пол. zarządzić - розпорядитися, наказати.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: зарядити


матиме такий вигляд: Що таке зарядити