Укр. літ. мова на Буковині
запомога
Запомо́га. Матеріальна (найчастіше - грошова) допомога, що надається урядово або за ухвалою громадських організацій. Виділ краєвий має удатись до міністерства рільництва о запомогу на уряджене й удержанє сих шкіл (Б., 1895, 5, 2); “Народний Дім ” не просить ласки у Волохів, а жадає запомоги з фондів краєвих, на котрі руский нарід платить найбільше податків, а дістає лиш третину того, що тов[ариства]румунізаторскі (Б., 1895, 5, 3); Опісля роздавано запомоги ріжним товариствам. На остаток поручено просьби кількох громад Кіцманецкого повіту та Банилова Руского і Вашківців о запомогу на керниці виділови кр[аєвому], щоби поставив дотичні внесеня на слідуючій сесиї (Б., 1895, 5, 3); В сему разі єдино доброю запомогою, навіть джерелом, з якого можна користувати ся материялом на зеркало, стає уряд (Б., 1895, 13, 2); До краєвих товариств, що мають запомоги із скарбу державного, і то великі запомоги, з Русинів мало хто належить (Б., 1895, 19, 2); Ухвалив сойм краєвий дати таку поміч людям, що як люди в якій громаді заложать собі касу, то Виділ краєвий має тій касі з гроша краєвого дати насамперед запомогу на покритє коштів заложеня каси в сумі 600 корон (См.-Стоцький, Порадник, 10); "Буковина ” розкричалась - що запомога, котру получило теє тов[ариство], єсть румунська! Та нехай буде собі і хінська, най не забувають, однако, звісні “м’які” патріоти, що гроші тоті не підуть на румунських дітий, лише на наших, руських (Коб., Листи, 12, 267); Ні, нехай собі вже думають, як хочуть, але се справді чисте добродійство, що жебрання заборонено. По малих містах існує ще та кара божа, хоч для бідних суть і там якісь запачоги (Коб., Жебрачка, 31);● Уділити запомоги (запомогу) - надати грошову підтримку, допомогу. В минулім році виділ уділив 25 к[орон] запомоги для закупна теплої одіжи бідній молодіжи православного дівочого ліцею в Чернівцях (Звідомл., 1914, 46);
● Уділенє запомоги - надання грошової підтримки, допомоги. При стислійшій організацій і більшій рухливости виділу могло би наше товариство успішно відвернути не одну кривду від своїх членів, як приміром, при обсаді парохій, при уділеню запомог і похвальних грамот і т. ин. (Звідомл., 1914, 39)
// пол. zapomoga - грошова допомога, підтримка, zapomagać - надавати грошову допомогу, zapomogowy fundusz - фонд грошової підтримки, dać, udzielić zapomogę - надати грошову допомогу.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: запомога


матиме такий вигляд: Що таке запомога