Укр. літ. мова на Буковині
западати
Запа́сти1, запада́ти. Прийматися, бути прийнятим (про ухвали зборів). Старшина громадска (а не сам двірник) має право карати грішми і арештом за те, коли хто не виповняє заряджень і приписів поліцийних. Засуд і вимір кари западає більшостю голосів Старшини (двірника і присяжних) (См.-Стоцький, Громада, 28); Наради підкомітету тримають ся в тайні, але, як доносять декотрі газети, то справа реформи виборчої поступила наперед і мали навіть вже запасти якісь ухвали (Б., 1895, 7, 3); До Politik доносять з Відня, що на оногдашній раді міністрів, котра відбула ся під проводом Є[го] Вел[ичности] Цісаря і тревала 4 години, запала в сій справі остаточно рішуча ухвала (Б., 1895, 9, 4); У віторок відбуло ся засіданє україньского клюбу, які ухвали запали на нім, поки що нам невідомо (Б., 1909, 56, 1)// пол. zapaść - 1) запасти, завалитися, 2) провалитися, зануритися, 3) настати, запанувати, залягти (про ніч, морок, тишу, мовчання), 4) захворіти, 5) заховатися, zapadła decyzja (uchwała, wyrok, klamka) - ухвалено рішення, вирок, розв’язано питання.
Запа́сти2, запада́ти. Піддаватися (впливові). З товариством нашим річ мається так. Головною ініціаторкою його єсть пані Матковська, вона ніби числиться до старої партії, єсть, однак, дуже толерантна жінка, ми подали собі руку, щоб зібрати всіх русинок буковинських] та, зав’язавши товариство, хоронити наших дівчат та дітий - біднішої класи головно - від румуньщиняся, котрому западають чим раз, то сильніше (Коб., Листи, 12, 266)
// порівн. пол. ulegać wpływowi - піддаватися впливові і zapaść, zapadać - 1) залягти, запанувати, 2) захворіти, zapadalność -захворюваність.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: западати


матиме такий вигляд: Що таке западати