Укр. літ. мова на Буковині
заосмотрити
Заосмотри́ти.1. (в що?) Забезпечити, надати додаткові послуги. Склад ріжних приборів і додатків кравецких, котрий я заосмотрив в найбільший вибір названих товарів, а то: в материї шовкові, кльоти, гафтки, стелівки. Новости в крепах, газах, тюлях (Б., 1904, рекл.); Низше підписані подають отсим Вп. П. Т. Публіці до відома, що в суботу, 16. жовтня с.р. отворили в Чернівцях при улици Паньскій число 12 Торговлю масарску і делікатесів і заосмотрили єї в елеґантну комнату до снідань і знаменитий буфет (Б., 1909, рекл); Підписані властителі сего заведеня не щадили трудів ні коштів, а урядили сю подиву гідну каварню з найвибагливійшим комфортом, заосмотрили єї у кутки, надаючі ся до ріжнородних сходин, любовних, приятельских і взагалі для приклонників веселих годин (Б., 1909, рекл.).
2. (чим?) Забезпечити супровідними документами (або іншими додатковими засобами, предметами). Заосмотрити як працю, так і залучену замкнену коверту, містячу в собі ім я, прізвище і адресу автора, одвітною девізою або знаком (Б., 1895, 24, 3); Поданя треба вносити до 20 вересня 1904 у підписаного, заосмотривши їх в слідуючі прилоги: 1) урядове сьвідоцтво, 2) виказане знаня рускої мови в слові і письмі, 3) сьвідоцтво моральности (Б., 1904, рекл.)
// порівн. пол. zaopatrzywać, zaopatrzyć - 1) (w coś) забезпечувати, запасатися, споряджати, zaopatrzywać w żywność - забезпечувати харчами, zaopatrzywać na drogę - споряджати в дорогу, 2) (w coś) подавати супровідні предмети, додаткові засоби для чогось, zaopatrzywać w komentarz - супроводжувати коментарем, zapatrzywać się - дивитися, задивлятися; рос. предусмотреть - передбачити, забезпечити.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: заосмотрити


матиме такий вигляд: Що таке заосмотрити