Укр. літ. мова на Буковині
замикати
Замкну́ти, замика́ти.1. Закрити, затулити, стулити, заплющити (очі). Молода гуляла з дружбою Михайлом і замкнула очі. Чому?.. Чому?.. Хто замикає очі, коли має його перед собою? (Коб., Земля, 234);
● Замкнути очі - померти. Ти ж не видиш, що я все більше та більше ослабаю, а тато - Боже, прости йому гріхи! - пересиджує у Мендля, як у рідного тата свого, задовжує тайком, як я оноді довідалася, поля, тратить гроші, -і що з тебе буде, як я замкну очі?.. (Коб., Земля, 229);
● Замкнути (замикати) уста - примусити мовчати. Найновійша “об'єдинительная" робота росийского правительства замкнула диким способом міліонам наших братів на Україні уста і держить їх всею силою в кайданах духової неволі (Б., 1895, 27, 1); І то іменно чим меньше котрий чоловік має право обзивати ся, не маючи за собою ніякої роботи для загалу, тим більше горлає він, кривить ся, зневажає... Таким людям у иньших народів просто уста замикають, але не дуже делікатно (Б., 1895, 32, 1); [Оксана] чула добре, що той протокол замкне їй уста, позбавить єї переваги над чоловіком, панованя в дому, котре мала доси (Б., 1895, 9, 1)
// пол. zamknąć, zamykać - зачинити, закрити (usta - уста, рот), стулити (powieki - повіки), заперти (на ключ); нім. die Augen schließen - заплющити очі, schließen - 1) закривати, 2) зачиняти, замикати.
2. Закрити збори, завершити, припинити роботу зборів. На сім дневний порядок вичерпав ся і предсідатель замкнув збори подякою всім учасникам за уважне і поважне трактоване справ товариства (Звідомл., 1914, 41)
// пол. zamknąć, zamykać (posiedzenia, dyskusje) - закрити, оголосити закритими (про засідання, збори тощо), припинити обговорення.
3. Підбити підсумки. "Замкнути” касову книгу значить зрахувати при кінцимісяця всі приходи і видатки (Канюк, 1906, 34)
// пол. zamknąć (bilans, rachunek) - скласти баланс, підбити підсумки; нім. schließen -закінчувати, робити висновок.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: замикати


матиме такий вигляд: Що таке замикати