Укр. літ. мова на Буковині
грубий
Гру́бий1. Товстий, масивний. На камізельці блищав грубий золотий ланцух враз з множеством ріжних девізок і на одній руці, убраній в блискучу рукавичку, ніс він якусь жіночу загортку (І. Матієв, Б., 1895, 16, 1)
// пол. gruba deska - товста дошка.
2. Товстий, цупкий, щільний. Полотна краєві чистоленні, від найтонших до грубих гатунків на сорочки, ногавиці, простирала, сінники і т. п. (Б., 1891, рекл.)
// пол. gruby koc - товста, цупка ковдра.
3. Щільний, непроникний. Знаємо, що нова народна штука Мидловского “Наші поселенці” вже через nie року чекає на оцінку пп. референтів театральних щодо кваліфікацій на сцену, а манускрипт вже, певно, покрила груба верства пороху, а шкода, бо штука - добра (Б., 1899, 36, 3); На зиму даємо понад шпарагами грубу верству мерви, щоби мороз їх не пошкодив (Товариш, 1908, 261);
● Груба шкіра (у когось) - (хтось) не відчуває докорів сумління, ігнорує думку інших щодо своїх негідних вчинків. Публична опінія надіяла ся, що Польоний виступить проти Гальмоша зі скаргою, але помилила ся, забувши, що в сего добродія дуже груба шкіра (Б., 1907, 3, 2)
// пол. gruboskórny - товстошкірий, нечутливий, нечулий.
4. Значний. На Народний Дім зібрали в нас лиш на самій “святочній веч[ері]“ більше як 100 фр[анків]. Всі видатки покриті, а вони були грубі - і ще якась надвишка на Народ[ний] Дім (Коб., Листи, 62, 377)
// пол. grube pieniądze - великі гроші, порівн. grube straty - великі збитки, gruby zysk - значний прибуток.
Ви можете поставити посилання на це слово:

матиме такий вигляд: грубий


матиме такий вигляд: Що таке грубий